Bruksläger med Svenska Beauceronklubben
Flämslätt i Skara, 29-30 maj 2004

Svenska Beauceronklubben arrangerade sista helgen i Maj -04 ett läger i spår och sök. Jag hade anmält mig och Pike till sök eftersom varken han eller jag har tidigare provat den grenen och ville nu ta chansen.

Klubben hade fått in totalt tolv ekipagen till lägret och fördelningen blev följande. I min grupp som skulle träna sök var det först då jag och Pike (Roseole's Brochet Brymont), Jesper och Camilla med Streif (Lillsjövik's Streif), Pernilla med Milou ( Roseole's Barbue A La Deauville), Frida och Björn med Enya (Satchmo's Enya), Henrik och Marie med Xa (Sathmo's Xa) samt Malin med sin malle Flisa. Naturligtvis var ju även instruktörerna med och tränade sina hundar också. Kjell hade sin Riesenvalp Ayk och Lotta hade sin Collie Sam med sig.

I den andra gruppen som skulle träna spår hade vi då Tina med Ming (Satchmo's Ming), Daniel med Oden (Jakira's Oden), Åsa och Martin med Chili, Pike's kullbror (Roseole's Ag Brochet En Blanquette), Inger med Balder (Roseole's Omelette A La Florentine), Eva med Silo och Ta Diva (Satchmo's Silo samt Ta Diva De La Noe Du Jardin) Jenny med Singo (Lillsjövik's Singo) samt då även instruktören Urban med sin Flattik.

Vi i sökgruppen startade på lördagen med att ha en kortare genomgång av grenen Sök och vi fick berätta lite om oss själva och våra hundar. Det visade sig att de flesta var helt gröna och några som hade provat på lite grann tidigare. Sen gick vi ut till skogen och skulle börja med att valla en sökruta. Dessvärre gick vi på ett lite rådjurskid i rutan så det var bara att avbryta och byta ställe för rutan. (Tog dock en liten bild på sötnosen som sov så helt oberörd av vår närvaro). Vi körde sedan hundarna en och en, använde oss av lite olika metoder men nästan alla startade med en ”fiskkrok”, det innebar att man tog hunden med sig och gick i en båge ut med figuranten i skogen och gick sedan samma väg tillbaka för att sen kunna skicka hunden rakt in från stigen utan att den försökte börja spåra.

När vi kom till Pikes tur så fick vi också börja med några sådanna fiskkrokar. Den första gick ganska bra men andra gången tog han vår båge ut till figgen istället. Kjell sa att det syntes att han är van att spåra så han tar gärna till spåret om han behöver hjälp. Vi fick därför gå väldigt stora bågar när vi lämnade av figgen gången efter och då gick det mkt bättre. Vi fick även prova på andra metoder så som x-figge, indian och popup. Det märktes på Pike att han tyckte detta var jätteskoj och han skötte sig riktigt bra.

När alla hundar hade gjort varsin gång avslutade vi med lite markeringsövningar och budföring. Båda dessa saker gick bra för Pike och det syntes att han hade kul!

Under kvällen sen blev det ju naturligtvis middag och samkväm, vädret var kanon så vi satt ute på en gräsplan och några körde lite lydnad med sina hundar. Även jag körde lite lydnad med Pike men mest för att visa Åsa. Pike har ju lite lätt för att bli störd av omgivningen och jag ville inte utmana ödet för mycket nu när han har börjat gå bättre på träningarna hemma!

På söndagen kom vi igång mycket fortare med övningarna. Vi hade hittat en ny sökruta som vi vallade av. Den var dock väldigt risig på ena sidan med i övrigt riktigt bra, det var ett tidigare kalhygge eller liknande så det gav ganska god sikt. Samt att vi hade den strålande solen på oss också! På bilden till vänster är vi på väg tillbaka på stigen efter vallningen.

Nu hann vi köra igenom samtliga hundar ett varv redan före lunch och tog därför samma ruta igen även efter lunch. Pike fick lite problem på förmiddagen då han bara fick ett skick med retning och sen trodde jag att han skulle kunna gå utan retning. Så på andra skicket sprang han ut fint men missade figgen och kom tillbaka. När jag skickade om honom så började han leta på marken där jag stod, han trodde nog bara att jag ville ha ett föremål eller så. Men efter ett tag förstod han att han skulle ut igen och då hittade han figgen. Eftersom han fick lite problem så blev nästa skick med en Popup figge, så han skulle få lite retning igen och denna gång gick det bra!

Efter lunchen hade han stora förväntningar!! Eftersom vi var i samma ruta hade han målbilden från förmiddagen kvar i huvudet och det märktes direkt. Nu gick han tre skick utan någon retning alls och hade inga problem!

Det var en mycket givande helg tyckte jag och även många av de andra verkade det som. Själv blev jag ju sugen på att fortsätta med Söket men måste ju då ha ett gäng att träna med och samtidigt någon som kan lära mig mer. Så vi får väl se hur det går, men tills vidare kör vi på med spåret!

Fler bilder från lägret >>