Bruksläger med Svenska Beauceronklubben
Norrköpings BK, 5-8 maj 2005

Svenska Beauceronklubben gjorde en repris på förra årets läger i spår och sök. I år hade vi utökat lägret till fyra dagar och hade även med lydnadsinstruktörer för att även få med lydnad/brukslydnad. Jag hade anmält mig och Pike till sök även i år eftersom det är en gren jag tror skulle passa honom utmärkt och jag gärna kan tänka mig att köra honom i både spår och sök. Söket kan jag däremot väldigt lite om själv så detta är utmärkta tillfällen till att få hjälp!

Jag tänker faktiskt börja med att rikta ett STORT TACK och en eloge till Tina som lyckades ro ihop hela detta läger med stor hjälp från Marie och Thomas. Alla tre har även under lägret tagit hand om oss och sett till att vi fått både frukost och lunch! Kanonbra arbete!!!

Nu när jag satte mig för att skriva om lägret så insåg jag att vi inte bara hade dubblat dagarna på lägret utan även antalet deltagande ekipagen. Förra årets läger var tolv ekipagen anmälda och till detta läger var det 24 ekipagen anmälda. Riktigt kul att så många vill vara med. (Ska tilläggas att en del hade ju även två beauceroner med sig så det var nog närmare 30-talet beauceroner på plats vilket är ca 10% av svenska beauceronpopulationen!!) ;-)

Boende fanns i form av hundstall på klubben eller närliggande campingar eller hotell, om man inte hade husvagn vill säga. Det hade ju inte jag, men ville helst bo på BK för att lättare kunna umgås med de andra på kvällarna, men samtidigt var det inte så många hundstall att bo i samt att jag är lite bekväm av mig så jag ville helst ha ett "bra" boende. Framför allt eftersom vi nu skulle sova borta i fyra nätter. Så jag frågade därför min farfar det allra vänligaste om jag kunde låna deras husvagn. Det fick vi, Kanonsnällt, tyckte jag! Men jag hade aldrig tidigare kört husvagn så det blev ju en upplevelse.... men vi kom både dit och hem utan problem. Så Pike och jag bodde alldeles förträffligt i denna fina husvagn! (Mauri hade vi lämnat hemma med Sandra och Sasha)

Vi åkte ner redan på onsdagskvällen eftersom vi skulle börja redan klockan 9.00 på torsdags morgon. Jag hade dock varit på kurs i jobbet hela veckan och kört massor med bil så jag var ganska slut när jag kom ner. Men lite hamburgare på Mc Donalds med Åsa och Martin och sen ställa upp husvagnen med hjälp från de samma så gick ju allt bra ändå! Inte för att vi sov så bra första natten, varken Pike eller jag, vi var visst inte så vana campare vi inte..... ;-) Men resterande nätter gick utmärkt!

Sen blev det då äntligen torsdag morgon och vi samlades allihopa i en lektionssal. Vi delades sen upp i de olika grupperna för sök och spår.

Grupperna i år såg ut så här:

Sök: Jag - Pike, Åsa - Kenzo, Mikael o Camilla - Hektor, Emma o Johan - Amie, Inger - Coxa, Inger - Nanna, Ulla - Nilo, Henrik o Marie - Xa, Marie - Opus, Thomas - Gibson, Garry - Tess samt Linda - Oden som dock bara var med på torsdagen.

Spår: Tina - Ming, Anneli - Rizzo, Annica - Sazza, Inga-Lill - Xera, Eva - Silo, Per o Marie - Figaro, Pelle o Maria - Chanel, Håkan - Maurice, Birgitta - Arrac, Karin - Athena, Rafael - Milou, Pernilla - Nikki, Anna - Noise.

Instruktörerna som skulle drilla oss i fyra dagar var Kjell Nilsson i söket och Mikael Eriksson i spåret. Sen hade vi Elisabeth Johansson Weber samt Carina Leander, som anslöt under fredagen, i lydnaden. Kursen var upplagd så att söket delades upp i två grupper och likaså spårgänget. Sen körde ena gruppen ute i skogen medan de andra var kvar på klubben och tränade lydnad. Söndagen som var sista dagen fick vi dock välja vad vi ville göra för då skulle vi inte hinna med båda delar...... de andra tre dagarna hade nämligen bestått av träning fram till 18-19 tiden på kvällarna.... ;-)

Torsdagen blev det min grupp som började med lydnad tillsammans med ena spårgruppen. Vi hade i alla fall kanonfint väder på torsdagen även om det inte var så varm! Under detta första lydnadspass fick vi alla sitta och titta på en i taget så att Elisabeth kunde gå igenom varje hund och göra en bedömning av var vi stod, så det blev ju inte så mycket träning med väldigt intressant att titta på varandra. Samt nyttigt för hundarna med passivitetsträning som det ju blev i väntans tider.

Pike låg fint och väntade på sin tur. När vi sedan skulle köra lite skötte han sig faktiskt bättre än jag vågat hoppas på. Vårt stora problem är ju just att kunna hålla koncentrationen och fokus uppe trots mycket med både folk och hundar runt omkring oss. Men som sagt jag var mycket nöjd med honom och inte blev det sämre när vi sen under eftermiddagen begav oss ut i skogen för att leta figgar..... ;-)

Detta första sökpass så började vi med en "fiskkrok" för att friska upp minnet lite på honom, han hade ju inte gjort ett enda sök sedan lägret förra året. Det gick dock riktigt bra och han fick sedan några "popupp" samt en utan retning. Får dock passa honom lite för han har ganska lätt att ta till spåret om han inte hittar figgen direkt....

Första dagen blev väldigt lång och alla var väldigt trötta på kvällen så efter en pizza till kvällsmat blev det inte så mycket mer än hopp i säng! ;-) Gissa om vi sov gott denna natt, både Pike och jag!

Fredagen började då "min" grupp ute i skogen. Pike var nu lite väl införstådd med vad vi skulle hålla på med och jag fick därför lite problem mellan mina skick, han ville inte gå fint vid min sida längre utan hade väldigt bråttom iväg. Detta märktes även på själva söket som gärna blev lite "fort och fel", han slog gärna på spårnäsan istället. Men duktig är han ju ändå och han fick ganska många figgar denna dag eftersom vi lade ut några extra som popup efter att han jobbat av de fyra vi lagt från början. Här kan man dock inte klaga på hans arbetslust, den verkar liksom aldrig ta slut...... Mest matte som blir trött och slarvig! ;-)

Resten av gänget gick också riktigt bra. Roligt att se de hundar som har lite mer erfarenhet, som t ex Coxa och Kenzo. De har ju kört lite mer än vad vi andra hade gjort. Sen är det väldigt spännande att ligga som figge och bara vänta på att bli upphittad. Jag lyckades ta några kort på både Hektor och Nanna när de kom farandes, samt ett kort på Coxa när hon fick matte Inger med sig för påvisning.....

Efter att vi hade jobbat färdigt med alla hundarna fikade vi lite och pratade igenom hur det hade gått samt vad vi kunde tänka på till nästa gång.... dvs dagen efter! Sen bar det av mot Norrköpings BK igen för lunch och sedan var det lydnad för vår del under eftermiddagen. Vi hade nu fått förstärkning av ytterligare en lydnadsinstruktör och hon skulle ta hand om oss i sökgruppen. Dessvärre valde himlen att öppna sig lite till och från så det regnade lite på oss men vad gjorde väl det!! ;-) Det gick ju bra att sätta sig vid klubbstugan medan man väntade på sin tur! Pike och jag fick lite hjälp med hoppet som har stulat lite när vi gjorde om det från ettans variant till tvåan och lägre. Han hamnar gärna väldigt långt till höger. Men vi fick bra tips och han verkade som att han rättade till sig direkt! Sen körde vi naturligtvis fritt följ och filade på positioner och vändningar. Vi tittade även på krypet som jag egentligen inte anser mig ha några problem med, men nu fick vi..... han kryper ganska fort och nu ville dom att jag skulle dämpa honom, vilket tyvärr resulterade i att han bytte stil och numera "hoppar groda" med bakbenen..... ;-) men det går säkert bort!

Ssenare på kvällen valde några att grilla till kvällsmat. Det var gott med några kalla öl till maten och sen fick Pike och jag besök i husvagnen av Åsa, Martin och Inger där vi drack lite till och pratade strunt ett tag innan det var dags att sova igen!

Lördagen hade samma program fast tvärtom då förstås. Vår grupp började med lydnad. Vi fick träna lite på framåtsändande genom att börja med "sakta", det var lite svårt.... mest för mig tror jag... ;-) Vi filade vidare på hoppet och på fria följet samt att jag körde lite släta inkallningar, skall (vilket Åsa hade hjälpt mig med redan första dagen, så om matte bara är tyst så fortsätter ju faktiskt hunden att skälla) *ler*, apportering mm. Vi hade sedan även platsliggning med skott men då vi inte tränat på det, pga allt strul med vanliga platsliggningen i höstas, så valde jag att stå en bit ifrån. Jag lade honom dock och stod i koppellängd framför. Han låg som ett ljus!! ;-) Sen fick han en budföring med skott och den är ju inga problem!

Efter lydnaden åkte Åsa, Anneli och jag och handlade lite smått och gott på en hundaffär alldeles i närheten och sen var det lunch.

Efter lunch var det dags för skogen igen. Nu skulle Pike få mest popup för att få honom rakt ut och inte riskera att han valde att leta upp spåret istället. Han skötte sig riktigt bra idag och jag var riktigt nöjd med honom. Han startar visst så fort att han blir suddig på bild..... ;-) Bilden är tagen av Martin som var en flitig fotograf under hela helgen. Jag tyckte att bilden var så härligt talande för hur mycket Pike verkar gilla detta med sök...

När all träning för dagen var slut så skulle det vara gemensam grillning samt beauceronrace på klubben. Regnet hängde dock i luften men vi klarade oss under själva racet. Vann racet gjorde Thomas och Gibson! Grillningen sedan fick ske under ett träd för att skydda mot lite regn som kom till och från, men alla fick i alla fall sin mat grillad och sen åt vi med långbord i klubbstugan. Det var gott även denna kväll och blev ju naturligtvis någon öl till maten och även några efteråt. Vi hamnade i min husvagn en stund även denna kväll innan det blev sovdags!

Söndagen var sista dagen och för att vi inte skulle bli allt för sena hem skulle det nu bli bara ett pass, antingen lydnad eller sök. Jag valde att stanna kvar på klubben för lite lydnad eftersom jag sedan skulle reda ut all betalningar för klubbens del. Var nog lika bra det för Pike kändes ganska trött. Vi körde mest med att putsa på positionerna i fria följet och jag märkte på honom att han nu börja tappa gnistan lite så vi körde inte så mycket. Däremot hade Åsa lämnat sin Holländar tik Sabbi kvar på klubben så jag hämtade henne och körde lite kontaktövningar och ingångar istället. Hon är en härlig liten sak med betydligt mer kamplust än vad Pike har.... och den kan jag ju sakna hos honom, så det var kul att få köra lite med någon annan för en gångs skull.

Sen packade jag ihop våra saker, gjorde rätt för både mig och klubben innan det sedan bar iväg hemmåt.

Helgen gick superfort och var riktigt rolig! Man blir så härligt peppad att fortsätta träna och det var precis vad vi behövde efter denna vinter/vår! Sen är det ju alltid lika kul att träffa nya och gamla beauceronkompisar, och framför allt deras hundar. Det var en härlig blandning av unga och gamla hundar men alla med härligt temperament och massor med arbetsvilja! Det är kul! Så nu ser vi fram emot nästa tillfälle att träffas igen! Har vi tur blir det redan till hösten om det blir ett lydnadsläger då! ;-)

Fler bilder från lägret >>

Jag tänker även hänvisa till Åsa's sida, där hittar ni hennes berättelse om lägret och längst ner hittar ni MASSOR med bilder!!

Åsa's sida >>