Kvick's L-test hos Stockholmspolisen
8/12-08 Tullinge

Jag hade bestämt mig för att jag gärna ville göra ett L-test med Kvick ganska tidigt trots att jag själv inte ens har en tjänst för att kunna använda honom. Men det kunde vara bra att veta om i alla fall hunden skulle klara av att "söka" en tjänst hos polisen!

Han gjorde väl i stora drag lite som jag själv förväntade mig förutom att han valde att inte plocka fram någon direkt skärpa vilket jag nog hade trott att han skulle göra, för skärpa har han! Försvarslusten var nog det som jag kände att jag inte alls visste hur mycket/lite han hade. Man hamnar ju vanligtvis inte i situationer där dessa bitar kommer fram.

Man börjar ungefär som ett vanligt MH, vi går runt publiken och kollar av sen vill testledaren kolla hanteringen. Leif, som skulle beskriva, frågade om jag hade några problem med honom. Jag uppgav att vi haft lite konflikter kring föremålen och att jag är fullt medveten om att jag har "mycket" hund att jobba med och som kräver massor av mig som förare. Kvick blir dessutom ganska jobbig så fort han märker att jag inte "har tummen i ögat" på honom, vilket man inte på ett sånt här test riktigt kan ha, han ska ju visa sina egenskaper utan att jag är där och styr. Så han flamsade runt lite som han gjorde på MH..... Leif gillade honom nog redan vid hanteringen för han sa direkt: "Är inte det här lite FÖR mycket hund för dig, ska vi inte ta honom på en gång åt dig!"

I vilket fall som helst så tog vi oss igenom hela testet och han står inte riktigt emot när det bli lite läskigt. Skäller och jobbar, men backar gärna undan först för att sen självständigt gå fram och kolla av. Leif konstaterade i slutet att han har obefintlig dådkraft i nuläget, men inget han tyckte vi skulle bekymra oss över då han är ung och oerfaren. Leif sa att eftersom han sen ändå löser situationerna själv och går rakt in i dom så kommer det att lossna.

Annars var dom väldigt imponerade över hans kamplust och miljöbitarna som inte stör ut honom alls. Leif tyckte att han tappar lite i koncentration då han gärna "hinner med" att göra lite annat så fort det inte händer något.

Summerat tyckte Leif att han helt klart kan bli en mycket bra polishund, men tryckte hårt på att JAG måste hålla i mitt ledarskap och att han kräver tydlig styrning. Som om jag inte redan visste det...... ;)

Jag är nöjd med hans test även om han förvånade mig lite i vissa bitar, men det känns väldigt skönt att veta att jag nu har en hund som skulle kunna vara lämplig för mig att jobba ihop med. Så nu återstår att först och främst försöka hitta en tjänst åt mig.... och det kan nog vara svårare!

Här nedan kommer protokoll med kommentarer:Egenskap Bedömning Anteckningar
1 Tillgänglighet Öppen, tillgänglig  
2 Kamplust Stor (pil upp) Söker kamp i de flesta situationer. Låser i bett ibland.
3 Temperament Livlig Uppmärksam, mycket nyfiken.
4 Skärpa Liten  
5 Försvarslust Liten  
6 Nervkonstitution Måttligt nervfast Tappar koncentration i vissa lägen
7 Hårdhet Måttligt hård Bra i hantering, inga undvikanden
8 Dådkraft Obefintlig Har svårt att stå emot
9 Skottfasthet Skottfast  

Motivering/kommentarer:

Hunden ägs av en polis som i framtiden vill bli hundförare. Här krävs ett stort ledarskap för att styra upp kampen och temperamentet. Han blir ganska rädd och har svårt att stå emot, men han undersöker ganska självständigt.

Lämplig att prövas som polishund.
Lämplig att prövas som väktarhund.

Testledare: Leif Malmgren