Pike's korning (mentalbeskrivningen)
Mjölby BK, 6/11 -2005

Jag hade ju försökt få med Pike på en korning under hösten och fick nu äntligen plats nere i Mjölby. Även Pike's kullbror Chili skulle få vara med. Riktigt kul skulle det bli och detta hade jag sett fram emot! Nog för att jag visste att någon superhund hade jag inte men att jag skulle få denna bedömning på honom trodde jag nog inte. Jag kände mig ganska snopen och besviken efteråt!! Vill då tillägga att det var inte på hunden jag var besviken utan på beskrivarna!!

Jag hade nästan helt kallt räknat med att vi skulle få en godkänd mentaldel trots att jag vet att han brister mycket i den sociala kamplusten och att han aldrig visat på någon direkt skärpa eller försvarslust. De två sistnämnda var jag ju lite nyfiken på om det kanske skulle kunna komma fram lite på mentaltestet. Trodde däremot att han åtminstone skulle skrapa ihop lite drygt 100 poäng i alla fall, han är ju en mycket tillgänglig och trevlig hund som aldrig verkat bry sig så mycket om saker och ting, och skotten bryr han sig ju inte om. Jag har alltid sett honom som en väldigt trygg och stabil individ. Han har aldrig haft några problem med miljöer och liknande.

Nåja, jag ska här försöka beskriva vad som hände! (och hoppas att någon orkar läsa)

Kontakt och hantering började vi ju med och han blev mest lite överlycklig över att hitta folk i skogen och for omkring och skulle hälsa på alla. Följde med testledaren och blev lite kollad i öron och liknande, så det enda man kan ha en kommentar om var att han verkade ju inte som om han någonsin gått i koppel. Var allmänt odräglig och drog i kopplet lite hur som helst...... ;-)

Kampen var ju som jag misstänkte inte något att prata om. Han sprang mest runt runt och hämtade ju gärna bitgrejen när jag kastade den och kampade en liten aning då, men mer var det inte, varken med mig eller testledaren.

Lilla bytet var ju inga som helst problem, full fart båda gångerna och försökte gärna ta bytet men lämnar det när han känner att det tar emot lite.

På stora bytet visade han lite mer reaktioner än vad jag trodde. Rusade först i full fart för att några meter innan göra en stor volt åt vänster och sen skälla på "bytet" några meter bakom. Han tar kontakt med mig och när jag får röra mig framåt gör han likaså. Gick däremot inte ända fram förrän jag var ända framme. Visade lite ragg när han skällde på bytet men släpper allt när han ser att det är en människa. Då blir han mest glad och sedan struntar han lite i det!

Sen var det dags för figurraden. Där trodde jag inte heller att han skulle få några problem vilket han inte fick heller. Han gjorde en liten undanmanöver i farten andra gången han gick ut då pappfiguren hoppade upp. Ingenting kvarstående, mest kul tror jag han tyckte att det var!

Sen var det dumpen och där gjorde han mest ett jämfota hopp framför mig för att direkt gå fram och nosa på overallen.... samt att han tänkte pinka på den istället.... ;-) Även här går han ju sen fram och tillbaka utan att bry sig om overallen.

På skramlet var det väl lite likadant, han hoppar till lite men fortsätter sedan till en "fläck" och ska lukta på den (testledaren hade redan förvarnat mig på att det var något som luktade intressant där sedan tidigare hundar). När han luktat på den och ser att jag står kvar bakom trippar han glatt fram till skramlet och kollar vad det är för något. Även är här går han sedan förbi utan att verka bry sig alls.

På trummgubben var han ju nästan på väg att dra omkull mig redan när figuranten klappade händerna ute i skogen. Så insåg han dock att han inte kom någon vart och stod glatt viftandes på svansen medan figuranten började jobba sig framåt. Han kollar upp lite frågandes på mig och tycker nog att jag borde släppa iväg honom. Han skäller även lite på figgen och gör några lekinviter. Tycker nog däremot att allt tar för lång tid för här bryter han lite och joggar istället runt mig vid ett par tillfällen och pinkar även på ett träd! När figgen väl vänt sig om och jag får koppla loss springer han direkt fram och hälsar lite lågt först tills han är helt säker på att det var en människa, då anser han sig klar med detta.....

Nu skulle vi vidare till släden, några i publiken frågar testledaren om det var ok att de lämnar och de fick klartecken att gå. Här var ju jag dum nog och inte ifrågasatte detta, framför allt eftersom jag vet att Pike mer än gärna håller koll på alla inblandade parter. Jag visste dock inte var nästa moment låg så jag brydde mig inte om det först. Släden låg sedan på en parallell stig med den som delar av publiken gick tillbaka på. Så när släden började röra på sig kollade han först på den och sen till höger efter de som just lämnat. Brydde sig sedan inte alls om släden utan pinkade lite på ett träd istället..... Så när jag fick koppla loss honom sprang han ju naturligtvis ner mot klubbstugan. Beskrivarna sa efter ett tag att jag skulle ropa tillbaka honom då dom trodde han var hos spökena. Han kom tillbaka och kanske hade han varit till spökena men jag är ändå helt övertygad om att anledningen till att han sprang var för att de andra hade lämnat!

Sen var det ju dags för spökena. På MH sa han inte ett knyst åt dom utan låg framför mig och kollade på dom tills han fick gå fram och hälsa. Nu skällde han i alla fall lite på dom och viftade på svansen. Inte så mycket krut i hans skällande direkt men ändå.... ;-) Här blev det ju lite som på trumgubben, han orkade inte vänta ut dom och gjorde lite annat under tiden..... När spökena vänt sig om och han fick gå fram hälsade han glatt och strosade sen vidare....

Sen var det skotten kvar. Medan vi förflyttade oss gick testledaren och pratade lite med mig och tyckte att jag hade en mycket trevlig hund och att allt verkade gå riktigt bra, det tyckte jag också och kände mig riktigt nöjd med min lilla pojke. Skottena sedan brydde han sig ju inte om, men kampa gjorde han inte..... han sprang mest runt mellan mig, publiken och hade även hunnit med att hitta skytten innan det började smälla. Under passiviteten stod han mest och viftade på svansen!

Sen väntade vi medan beskrivarna summerade och sen kom den ena ut och började berätta hur dom hade dömt honom. Jag kände mig väldigt nöjd och beskrivaren såg ganska glad ut när han började säga att jag har en väldigt social och trevlig hund som naturligtvis fått +3 på tillgängligheten. Sen säger han att de bedömt jaktkamplusten som mycket stor trots att han samtidigt tycker att den egentligen bör bli "bara" stor eftersom det mest är själva springandet som Pike tycker är kul, han bryr sig inte så väldigt mycket om vad han springer efter. (Så här i efterhand kan jag ju då tycka att det var lite konstigt resonerat men spelar ju ingen större roll). Social kamplust bedöms ju som obetydlig och det var ju inte så förvånande. Han fick mycket livlig på temperament och där kan jag ju också hålla med även om jag till vardags nog ser honom mer som livlig..... Vad gäller skärpan så tyckte dom att han inte lägger något allvar i när han skäller så där fick han också obetydlig, även om jag tyckte han visade något mer än vad jag hade förväntat mig. Liten försvarslust tyckte dom att han hade och sen började han förklara hur de mäter nervkonstitutionen.

Det var nog nu jag inte längre hängde med, men han sa att de ju mäter detta i tre olika aspekter. Kopplingsförmågan tyckte dom att han hade klarat mycket bra och även all avvreaktion var mycket bra. Han hade inte visat några tecken på att han hade svårt att släppa de olika händelserna. Däremot vad gällde koncentrationsförmågan så ansåg dom att han hade brister, vilket jag då skrattade lite åt och sa att det är ju helt rätt, han har ganska svårt att koncentrera sig! Sen förklarade han då att detta gjorde att dom satt honom på -1 på nerverna och att han därför inte blir godkänd! Jag förstod nog först inte alls vad han menade eftersom jag aldrig upplevt honom som en "nervös" hund!! För mig är en nervös hund en individ som gärna stressar upp sig och inte klarar av att hantera olika situationer. Jag hade nog mer sett hans bristande koncentrationsförmåga som en för stor portion nyfikenhet.... Kan inte riktigt hålla med om att om två delar av tre är riktigt bra så drar den tredje aspekten ner så mycket. Så hade jag inte förstått att man bedömde!!

Avslutningsvis hade dom ju bedömt honom som måttligt hård och det var ju det ultimata sa beskrivaren, samt att han ju var skottfast!

Vill sen bara skriva att jag fortfarande anser att jag har en mentalt stabil och trevlig hund, så att ingen tror något annat. Det jag är besviken på är att jag tycker att han blivit felbedömd! Har även fått reaktioner från alla möjliga håll av de som känner Pike och de förstår inte heller hur han kunde få den bedömning han fick. Han är en glad liten skit som inte är direkt lättlurad..... ;-)

Allt finns på film, tack till Martin för det, men de är lite för stora att lägga ut här. Ska se om jag kan komprimera ihop dom lite......


Protokoll >>

Filmer >>