Ännu ett "Tjejläger" vid vårt torp
Färila i Hälsingland, 6-11/7-2006

Så var det återigen dags för vår resa till torpet i Färila och lydnadstävling i Järvsö. Vi visste redan innan att det inte skulle bli riktigt som förr då Erika inte skulle bli kvar så många dagar och Sandra skulle komma upp senare. Min syster Karin och hennes två barn Malin och Isabelle och deras hund Doris skulle dock vara med hela tiden. Även Kajsa och Sabina, två av min andra systers barn följde med upp. Så många skulle vi bli ändå!

Karin och jag (mfl) åkte upp redan på torsdagen och när vi kom upp började jag med att be tjejorna klampa omkring i uppletanderutan som satt kvar från midsomras och lägga ut några föremål åt Pike. Så ett uppletande fick han nästan direkt vi kom upp. Han gjorde det ganska bra men vimsar lite i rutan..... Hjälpte sedan Malin med att påbörja uppletande för Doris men det blir mer "hämta" övningar och byta med godis. Hon är ju en retriever och har inga problem med att ta saker och bära, men vill helst gå iväg och lägga sig för att tugga på dom istället för att lämna! Men det där tar nog inte lång tid att lära henne!

Sen blev det mest grillning, öl (åt Karin och mig) samt "Fia med knuff" under resten av kvällen.

Fredag förmiddag bjöd på strålande sol och härlig värme! Erika var på väg upp tillsammans med sin mamma Susanne och Kent som lovat att åka med som barnvakter till lilla Elis. Sen hade Erika i år bara tagit med sig Vilja som ju skulle med på tävlingen! Medan vi inväntade dom så tog jag trimmern och försökte köra av en stig ner till ån, det var rejält igenväxt hela vägen och hysteriskt varmt att röja upp där..... gjorde inte saken bättre att bromsarna tänkte äta upp mig!!

När Erika och hennes supportergäng anlände fikade vi lite och sen körde Erika och jag lite lydnad. Pike var seg som kola och det kändes inte speciellt kul inför kvällens tävling. Men vi hade ju anmält så det var bara till att åka dit och ställa upp! Jag körde även ett uppletande på honom för att han skulle piggna till.... sån träning tycker han ju är mycket roligare än lydnad! Vi passade sedan på att använda min fint uppröjda stig ner till ån och gick ner och svalkade av både oss själva och hundarna. Riktigt skönt!

Vid 17-tiden åkte vi till Järvsö BK för lydnadstävling. Pike startade klass 2 och Vilja debuterade klass 1. Vi hade kanonväder och sån tur att det hann svalna lite innan vi startade och båda hundarna skötte sig riktig bra. Vilja fick ett första pris i sin klass men Pike skrapade, trots att jag var nöjd, inte ihop mer än till ett 2:a pris. Mer om själva tävlingen kan ni läsa under Pike's resultat.

Tävlingen tog tid och vi kom hem väldigt sent till grillning som Susanne och Kent som tur var hade förberett åt oss, för hungriga var vi!

Lördagen bjöd också på strålande sol och värme. Det hade dock kommit en regnskur och lite muller på fredagskvällen som gjorde att det inte var lika tryckande värme på lördagen. Så Erika och jag lade ut varsitt spår åt varandra. Pike fick ett ganska långt, knappt 1 km, som passerade grusvägen och en mindre sandväg några gånger. Vilja fick ett kortare på kanske 300 meter. Båda hundarna spårade bra men Pike missade nog två pinnar. Efter spårningen körde vi uppletande. Pike letar på i sin vanliga stil.... runt i hela rutan! ;-) Vilja fick köra längs ena sidan av rutan och med lite synretning. Detta gjorde hon kanonbra. Full fart ut, letade på djupet och full fart in!

Vi avslutade med lite lydnad för både Pike och Vilja samt att Malin tränade lite inkallning, sitt - stanna kvar och lite kontakter med Doris. Efter avslutad lydnadsträning var det dags för Erika och henne följe att dra sig hemåt igen. Men kort efter att dom åkt dök Sandra och Sasha upp så vi fick lite påfyllning av folk och hundar.

Någon mer träning under lördagen blev det inte, vi njöt istället själva av sol och värme och till kvällen blev det grillning igen. Samt naturligtvis fler kalla goda öl.... ;-)

På söndagen var vädret sämre, eller bättre ur träningssynpunkt! Molningt var det i alla fall och inte alls lika varmt. Så vi körde lydnad på förmiddagen. Började med platsliggning där alla fyra hundarna fick vara med. Sen körde jag lite framåtsändande med Pike och passade på att ställa upp tjejorna som grupp. Vi har aldrig tränat med grupp förr så det var lite spännande. Eftersom det var länge sedan vi tränade framåtsändande överhuvudtaget hade jag dragning åt båda håll och körde med lina första gångerna för att få ner tempot efter att han kommit ut. Det gick riktigt bra och han brydde sig inte alls om gruppen, vilket jag ju trodde skulle bli problem! Men lydnaden gick hyfsat bra överlag, tränade kryp, skall, fritt följ, apportering mm. Bilden är från vårt kryp. Körde dock sedan även ett uppletande och det var segt, han letade väldigt långsamt även om han aldrig gav upp men jag fick bryta honom då jag insåg att han var helt slut!

Så någon mer träning blev det inte under söndagen utan vi gick istället en härlig långpromenad på knappt 1,5 timme. Samma runda som vi gått tidigare år där man passerar en sjö nästan halvvägs så där blev det ju en lite badpaus! Riktigt skönt och uppskattat av hundarna verkade det som!

Måndagen gav också mulet och trist väder så vi började med att åka till Ljusdal för att handla lite istället. Det kom några regnskurar till och från. När vi kom tillbaka till stugan igen var det hyfsat väder och vi körde lite lydnad igen, men medan vi tränade hörde vi hur det började mullra längre bort. En stund senare började det ösregna och åska så det var bara att gå in och vänta ut ovädret. Mauri gillar inte åska och när det helt plötsligt smällde till och blixtrade samtidigt så det skallrade i hela huset gömde han sig under bordet. Men han fick snabbt sällskap av Doris och Sasha som också tyckte det var läskigt. Bara Pike som inte förstod vad dom gjorde där under..... ;-)

Eftersom vädret var lite halvdåligt även på tisdagen bestämde vi oss för att åka hem. Först lade jag dock ett spår åt Pike på kanske 700 m och ett åt Sasha på ca 300 m. Båda hundarna spårade kanonbra men missade första pinnen båda två.... ;-) Sen körde jag även ett uppletande med Pike, fyra föremål och nu var han pigg på uppletandet igen. Full fart och han hade plockat in alla föremålen på några minuter! Det kändes bra att avsluta med. Sandra körde lite mer lydnad innan vi sen städade och packade ihop.

Vi stannade på vägen hem redan i Bollnäs för att äta och det var ju tur. För där kom vi på att vi inte hade låst bodarna, så det var bara att vända och åka det 7 milen tillbaka igen för att låsa. SEN kunde jag åka hem!! ;-)

Även om det inte blivit så intensivt tränande och inte så organiserat så var det väldigt trevligt även detta år! Så vi får väl se hur nästa år blir!Fler bilder >>